Fraud Blocker

7 arsye pse femija juaj duhet te mesoje programim

7 arsye pse femija juaj duhet te mesoje programim

7 arsye pse femija juaj duhet te mesoje programim

Kodimi eshte procesi i perdorimit te nje gjuhe programimi per te mesuar nje kompjuter te sillet ashtu siç deshironi. Ose me fjale te tjera, kodimi eshte nje aftesi ku merrni udhezime (hapat ne nje detyre) dhe e perktheni ate ne nje gjuhe qe kompjuteri e kupton pasi kompjuteret nuk komunikojne si njerezit.

Kodimi eshte nje aftesi qe bie ne sy ne epoken moderne. Ai u ofron femijeve nje nxitje ne aftesite e rendesishme te jetes, socializimin dhe shkollimin – si dhe nje fillim ne karrieren e tyre te ardhshme.

Si i dobishem eshte kodimi per femijet?

Se pari, kodimi eshte ne KERKESE TE LARTE. Nuk eshte e veshtire te merret me mend se ne vitet e ardhshme, kodimi do te arrije lartesi shume me te medha se sa ka deri tani.

Se dyti, ofron MUNDESI ME TE MIRE KARRIERE. Eshte nje karriere premtuese dhe per me teper njerezit po nderrojne profesionin e tyre per perspektiva me te larta per te fituar nje page me te larte permes kodimit.

Kodimi zhvillon nje ndjenje te te kuptuarit te botes. Femijet perdorin pajisje te tilla si telefonat inteligjente, laptopet dhe kompjuteret dhe mesojne se si  funksionojne para moshes se tyre.

Ketu jane  7 arsyet tona kryesore pse çdo femije duhet te mesoje te kodoje.

  1. Kodimi jep nje menyre te re per te pare boten

Kodi kompjuterik eshte nje menyre per te pershkruar realitetin, i ngjashem me anglishten ose ndonje gjuhe tjeter. Nje gjuhe programimi, ashtu si çdo gjuhe natyrore, ka rregullat e veta gramatikore dhe sintaksore. Keshtu, te mesuarit e kodimit eshte si te mesuarit e nje gjuhe te dyte dhe ofron shume avantazhe.

Çdo gjuhe e re na jep nje perspektive te re qe pershtatet ne menyre unike me nje mjedis te caktuar. Ne shekullin e 21-te, rrjedhshmeria ne gjuhet e kodimit si JavaScript, Python ose Java u jep femijeve nje fjalor te shkelqyer per te bashkevepruar me boten perreth tyre. Nuk eshte çudi qe programimi eshte pershkruar si shkrim-leximi i ri!

  1. Kodimi nxit kreativitetin

Marrja e nje imazhi mendor dhe dhenia e tij forme ne boten reale eshte vete zemra e krijimtarise. Edhe ne moshe te re, studentet mund te shfrytezojne aftesite e tyre krijuese per te bere grafika te animuara, faqe interneti dhe video lojera interaktive me aftesite e tyre te kodimit. Aftesite llogaritese nxjerrin ne pah gjeniun krijues te fshehur brenda femijeve. Ata perdorin mendjen dhe imagjinaten e tyre per ta bere nje gje te caktuar ne nje menyre te caktuar ose per te bere ndonje detyre.

  1. Kodimi permireson aftesite matematikore dhe logjike

Mesimi i kodit u meson femijeve te menduarit kompjuterik – procesi i zberthimit te detyrave te nderlikuara ne hapa individuale, qe nje kompjuter mund t’i kuptoje. Ky eshte i njejti proces qe perdoret per te zberthyer argumentet komplekse dhe eshte nje shtylle e te menduarit logjik. Sa me shume qe femijet te praktikojne kodimin, aq me te mira do te behen aftesite e tyre logjike.

Shkathtesite e matematikes shpesh mund te ndihen abstrakte dhe te veshtira per t’u kuptuar. Kjo eshte veçanerisht e vertete kur nje student hyn ne matematike te nivelit te shkolles se mesme, nje tranzicion me te cilin shume prej nesh kane luftuar. Projektet e kodimit mund t’i bejne konceptet e matematikes te ndjehen me reale

  1. Kodimi i ndihmon femijet ne zgjidhjen e problemeve

Projektet e thjeshta te kodimit ofrojne nje hyrje te shkelqyer ne aftesite e zgjidhjes se problemeve ne moshe te re. Koduesit mesojne se si t’i zberthejne problemet komplekse ne me te thjeshta. Kjo eshte nje nga pjeset me te rendesishme dhe shperblyese te zgjidhjes se problemeve.

  1. Projektet e kodimit ndihmojne femijet te zhvillojne elasticitet

Aftesia per te perballuar deshtimin eshte nje aftesi jetesore. Nepermjet kodimit, femijet mesojne se deshtimi eshte nje hap, jo nje fund. Rimekembja nga nje hap i gabuar ndodh shpejt me kodimin. Procesi eshte me pak zhgenjyes sepse studentet mund te provojne disa zgjidhje shpejt. Kjo e ben shume me te lehte zhvillimin e elasticitetit pa u ndjere te mbingarkuar.

Edhe vetem nje ore kod ne dite permes projekteve praktike te kodimit mund t’u mesoje femijeve rendesine e kembenguljes dhe elasticitetit.

  1. Kodimi e ben mesimin argetues

Projektet e programimit kompjuterik japin rezultate emocionuese, qe mund t’i shihni para syve tuaj. Studenti juaj mund te ndertoje projekte te pavarura, nje vizatim te animuar te fytyres se kafsheve, apo edhe dizajnin e tyre te lojerave video nga imagjinata e tyre.

Ata gjithashtu mund te sjellin aftesite e tyre te kodimit ne lodrat dhe lojerat e tyre aktuale te preferuara. Shtesat e Minecraft jane nje shembull i mrekullueshem. Femijet mund te perdorin kodin per te permiresuar aktivitetet qe tashme i njohin dhe i duan!

  1. Kodimi eshte nje aktivitet shoqeror

I mbani mend te gjitha ato projekte kodimi per te cilat kemi folur tashme? Studenti gjithashtu mund te tregoje ate qe ka ndertuar per miqte e tij! Ndarja se si e ndertuan lojen e tyre te preferuar perforcon ate qe kane mesuar dhe permireson besimin e tyre. Kur studenti tregon ate shtesen e re Minecraft ose lojen video qe ka ndertuar, miqte e tyre me siguri do te mbeten te impresionuar.

Pergatitini femijet tuaj per te ardhmen teknologjike. Ne ofrojme trajnime programimi me tarifa te arsyeshme per cdo grupmoshe.

Kliko ketu per te pare trajnimin e duhur per femijet tuaj

 

Lini një Përgjigje

×
sqAlbanian