Loading...

Trajnim Kriptografi

Trajnim Kriptografi

kriptografi
14
May, 2020

Trajnim per kriptografi  është shifrimi i një informacioni të koduar, në mënyrë të tillë që ky informacion të jetë i pakuptueshëm për ndërhyrës të jashtëm. Ky kurs fillon me origjinën e Kriptografisë si një shkencë shumë e vjetër, evolimin, implementimin dhe përdorimin e saj në kompjuterat dixhital. Paralelisht me zhvillimin e Kriptografisë është Kriptoanaliza, e cila studion algoritmat për deshifrimin e informacionit të shifruar, pra ekziston një lidhje  e ngushtë midis Kriptografisë dhe Kriptoanalizës, të cilat trajtohen në këtë kurs.

Kriptografia është një shkencë e bazuar në disiplina Matematikore, të tilla janë Algjebra, Teoria e Numrave, Teoria e Informacionit, Kombinatorika, Teoria e Kompleksitetit dhe Teoria e Kodimin, të domosdoshme për zhvillimin e   Kriptografisë. Për këtë arsye ky kurs trajton vetëm minimumin e këtyre disiplinave, në ato raste ku është e nevojshme përdorimi i tyre.

Trajnim per kriptografi ndahet në 8 kapituj.

  1. Në kapitullin e parë trajtohet një Hyrje në Teorinë e Kodimit, kodet blok, instant, Huffman, gabimndreqëse dhe kodet lineare binare.
  2. Në kapitullin e dytë trajtohen konceptet bazë të Kriptografisë, historiku, problematikat, procedurat, algoritmat dhe zbatimet e saj.
  3. Kapitulli i tretë trajton Kriptosistemet me çelësa privat, algoritmat kryesor.
  4. Në kapitullin e katërt trajtohen thyerja e një kriptosistemi, problemi i shkëmbimit të çelësave, sulmet statistikore ndaj tij.
  5. Në kapitullin e pestë trajtohen kriptosistemet me çelësa publik, koncepte bazë, funksionet me një kalim, Hash funksionet, integriteti i të dhënave dhe autenticiteti i dërguesit.
  6. Në kapitullin e gjashtë analizohen fjalëkalimet, autentifikimi me përdorimin e kartave, MAC dhe Smart Cards.
  7. Kapitulli i shtatë trajton kriptosistemet RSA, ElGamal, Massey-Omura, kriptosisteme të tipit të çantës së shpinës.
  8. Në kapitullin e tetë paraqiten skemat e nënshkrimit të mesazhit, programet dëmtuese dhe protokollet kriptografike.

Permbajtja trajnimit

Kohëzgjatja: 20 orë

Hyrje në Teorinë e Kodimit  0/0

No items in this section

Konceptet bazë të Kriptografisë  0/0

No items in this section

Kriptosistemet me çelësa privat, algoritmat kryesor.  0/0

No items in this section

Thyerja e një kriptosistemi  0/0

No items in this section

Hash funksionet  0/0

No items in this section

Autentifikimi me përdorimin e kartave, MAC dhe Smart Cards.   0/0

No items in this section

Kriptosistemet RSA, ElGamal, Massey-Omura, kriptosisteme të tipit të çantës së shpinës  0/0

No items in this section

Protokollet kriptografike  0/0

No items in this section

Lektori

Eduart Hoxha

Eduart Hoxha

Lektor Arktimi / Regjizure

Ka mbaruar studimet ne MSC Shkenca Kompjuterike te Aplikuar Universiteti Aleksander Moisiu Durres (UAMD), Bachelor (UAMD). Ka marre shume certifikata neper kompeticione te ndryshme si: 1. Student Workshop Universiteti Aleksande Moisiu Durres (2018) 2. Student Workshop Universiteti Aleksande Moisiu Durres (2017) 3. Inovation club Protic 2017 4. Galactic Problem-Solver (NASA) (29-30 prill, 2017) 5. Sipermarresi I se nesermes TBU (22 Prill 2014) 6. Certifikate Maturanti Me I Mire I Vitit 2014 Ka nje experience te gjate ne fushen e artit, qe prej nentorit te vitit 2009 e ne vazhdim, kryesisht ne fushen e aktrimit dhe krijimtarise skenike apo kinematografike, scenarist.

Vleresimet

0.0

0 vlerësime

5 yje
0%
4 yje
0%
3 yje
0%
2 yje
0%
1 yje
0%
Scroll Up